MG Real Estate steekt voor het eerst Franse grens over

07/06/2023

MG Real Estate zette in Calais zopas de eerste kolom voor het eerste warehouse op Frans grondgebied, ‘MG Park Calais’. Na eerder Nederland, Luxemburg, Zweden en Denemarken wil de projectontwikkelaar nu ook de Franse markt van logistiek vastgoed veroveren. Het nagelnieuw warehouse in de haven van Calais is liefst 98.000 m² groot en kan tot 16 grote en middelgrote spelers huisvesten. De oplevering staat gepland voor 2025. 

“Op termijn moet MG Real Estate verder groeien in Frankrijk, vanuit het noorden richting het zuiden,” zegt Ignace De Paepe, president van MG Real Estate.

MG Real Estate | MG Park Calais

Internationale groeiambities

MG Real Estate bouwt al vele jaren in eigen land, de Nordics en ook in buurlanden Nederland en Luxemburg. Frankrijk bleef al die jaren nog een blinde vlek. Daar komt 22 jaar na de oprichting nu verandering in.

“Met een eerste project in Frankrijk zetten we een mooie stap om onze internationale groeiambities kracht bij te zetten. Dit project is allerminst het eindpunt voor MG Real Estate en onze ambities bij de zuiderburen. We merken nu al heel wat enthousiasme bij bedrijven om hun intrek te nemen in onze gebouwen. Op termijn moet MG Real Estate verder groeien in Frankrijk, vanuit het noorden richting het zuiden.” - Ignace De Paepe, president van MG Real Estate

Amazon als buur

Die zuidwaartse beweging onderneemt MG Real Estate nu voor de bouw van een nieuwe logistieke multimodale site van liefst 210.000 m² groot nabij de haven van Calais. Met een rechtstreekse verbinding naar het Verenigd Koninkrijk, de haven van Calais op een steenworp en een aansluiting op de belangrijkste snelwegen van Noord-Frankrijk wordt MG Park Calais een logistieke hotspot voor de regio. In totaal kunnen er tot 16 bedrijven hun intrek nemen, met telkens een minimale afnameruimte van 6000 m².

“MG Park Calais maakt het voor bedrijven mogelijk om zich in een vingerknip te connecteren met de rest van wereld. Dat bewijst ook de aanwezigheid van andere logistieke mastodonten als Amazon, DFDS en XPO hier in de omgeving.” - ​ Ignace De Paepe, president van MG Real Estate.

Een extra surplus is de nabijheid van EuroTunnel, Cargo Beamer en de aansluiting op VIIA Connect-lijn. Via die laatste treinaansluiting is het mogelijk om containers te transporteren tussen het vasteland en het Verenigd Koninkrijk. Maar evengoed naar Italië, Zwitserland of het Iberisch schiereiland.

Duurzaam pareltje

Het gebouw in Calais wordt BREEAM-gecertificeerd, een hoog aangeschreven keurmerk voor duurzame gebouwen met een minimale ecologische voetafdruk. Er wordt maximaal ingezet op hernieuwbare energie dankzij zonnepanelen op de daken en warmtepompen in het gebouw. Nieuwe aanplanting moet voor een groen karakter zorgen en er wordt maximaal ingezet op waterbuffering. 

"Het verheugt mij dat deze nieuwe locatie deel uitmaakt van de logistieke hub Transmarck-Turquerie, die nu slechts enkele plaatsen beschikbaar heeft op een terrein van 220 hectare. Het is een teken dat de logistieke professionals het strategische belang van dit gebied voor de ontwikkeling van hun activiteiten tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent hebben ingezien. Alles is aanwezig om aan hun behoeften te voldoen: uitstekende toegang tot de snelweg, eersteklas spoor- en maritieme infrastructuur en een compleet ecoysteem. Calais versterkt zo zijn rol als belangrijk Europees logistiek knooppunt. Dit project is ook het hoogtepunt van het werk en de inspanningen die we samen met alle lokale spelers hebben geleverd om bedrijven en investeerders naar het gebied te lokken" - Natacha Bouchart, voorzitter van Grand Calais Terres & Mers en Calais Promotion

Met de eerste spadesteek is het langverwachte startschot voor de werken gegeven. In het voorjaar van 2024 moeten de toegangspoorten van ‘MG Park Calais’ openzwaaien en nemen de eerste bedrijven er hun intrek.